61 6 560 003
Pellet jest coraz popularniejszą formą ekologicznego opału przeznaczonego do pieców C.O. Jest to materiał wykonywany pod wysokiem ciśnieniem z różnego rodzaju surowca pochodzenia naturalnego. Najczęściej możemy spotkać pellet w kształtcie kulek lub brykietu. W ostatnich latach zauważalny jest dynamiczny wzrost rynku i zapotrzebowania na tego typu paliwo opałowe.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Pellets_hand.jpg

Podstawowe rodzaje pelletu powstają z  4 rodzajów surowców:
1. Wióry drzewne (największa kaloryczność i najwyższa cena),
2. Wióry drzewne z dodatkiem odpadów i/lub śmieci (posiadające niższą kaloryczność),
3. Słoma (najbardziej ekologiczny pellet),
4. Inne odpady powstałe podczas produkcji rolnej (produkcja ekologiczna – łodygi słonecznika, kukurydzy, soi, ryżu lub inne).

Najbardziej popularnymi formami jest pellet wykonany w technologii opisanej w punkcie 1 i 2 czyli pochodzenia drzewnego. Pellet może być spalany w różnych piecach C.O. (przeznaczonych dla Pelletu,
Eko-Groszku lub węgla). Jedynym wymogiem jest posiadanie lub dostosowanie wielkości podajnika zamocowanego przy piecu do rozmiaru Pelletu. Dodatkowymi zaletami stosowania Pelletu w porównaniu do Eko-Groszku lub Węgla jest powstająca mniejsza ilość sadzy. Ponadto podkreślić należy, ić wydzielający się podczas spalania zapach jest zapachem palonego drewna a więc nie jest tak gryzący jak w przypadku np. tradycyjnego paliwa - np. węgla (wpływa to również na większą czystość w samej kotłowni). Ważnym czynnikiem przy wyborze opału jest niższy koszt zakupu, ekologiczność i bardzo mała ilość popiołu (ok. 1,5%).

Oczywiście jak każdy rodzaj opału także i pellet posiada swoje wadu. Podstawową wadą pelletu jest to, że nie jest jeszcze mocno rozpoznawany przez konsumentów a główną przyczyną jest oczywiście to, że w powszechnej sprzedaży jest od dość niedawna. Powoduje to pewne opory przed jego powszechnym rozpowszechnieniem. Dodatkowo w przypadku Pelletu oferowanego w formie granulatu 6mm lub 8mm częściej dochodzi do zsypu samego Pelletu w ślimaku pieca C.O. (powstaje wtedy odgłos delikatnego chrobocenia, który może przeszkadzać niektórym wrażliwym klientom).

Najpopularniejszą sprzedawaną obecnie formą Pelletu jest granulat 6 lub 8mm. Tylko nieliczni producenci oferują formę brykietu (zazwyczaj ekwiwalent eko-groszku).

Kaloryczność różnych rodzajów opału w porównaniu do Pelletu:
- Pellet - ok. 20MJ/kg,
- Eko-groszek - ok. 25MJ/kg
- Węgiel kamienny – ok. 29 MJ/kg
- Węgiel brunatny – ok. 20 MJ/kg
- Miał węglowy – ok. 22 MJ/kg
- Koks – ok. 30 MJ/kg
- Drewno liściaste – ok. 14 MJ/kg
- Słoma świeża – 12 MJ/kg
- Olej opałowy – 43 MJ/kg
- Gaz ziemny – 31 MJ/kg
- Gaz płynny (propan-butan) – 46 MJ/kg

Proces Produkcji
Aby pozyskać 1 tonę Pelletu należy zużyć ok. 5 – 6m3 trocin. Średni koszt trocin waha się pomiędzy 30 – 40 PLN za m3 co daje nam koszt wykonania 1 tony Pelletu (samego surowca) w wysokości 180 – 240 PLN / tonę. Przy dodaniu kosztów energii, pracy i konfekcji koszt wytworzenia Pelletu (w zależności od stosowanej technologii) powinien zamknąć się w przedziale 300 – 400 zł / tonę.

Pakowanie:
Standardowo Pellet sprzedaje się w 3 rodzajach opakowań: worek 15 kg, worek 25kg, Big Bag (1 tona). Niektórzy producenci oferują dodatkowo opakowania 20 kg, sprzedaż w cysternach (ok. 20 - 24 ton) lub na statki (600 – 1800 ton).

Certyfikaty:
Większość producentów Europejskich posiada certyfikat zgodny z niemiecką normą DIN 51731, zapewnia to wysoką jakość produktu i umożliwia sprzedaż na największych rynkach dla tego opału czyli w Niemczech (największy konsument Pelletu w UE) i we Włoszech.

Jakość:
Jakość oferowanego na rynku produktu różni się znacząco w zależności od producenta. Możemy znaleźć produkt oferowany zgodnie z normami niemieckimi i w wysokiej jakości przez największych potentatów, takich jak Barlinek czy Stelmet. Możemy również znaleźć produkty produkowane w prostej technologii na Chińskich maszynach. Produktem który wpływa na chwilowe wachnięcia cen na rynku jest często import taniego surowca z Ukrainy. Wielu dystrybutorów/producentów z tego rejonu oferuje tani Pellet. Zaznaczyć jednak posiada on znacznie gorsze parametry niż ten produkowany przez większość firm (wyższa wilgotność, gorsza kaloryczność, gorsze sklejenie wiórów). Najwyższą kaloryczność posiada Pellet produkowany z wiór pochodzących z drzew liściastych. W przypadku ukraińskiej produkcji często spotyka się pellet o tzw. niższej „kleistości” czyli jest bardziej kruchy, szybciej rozpada się na trociny oraz jest mniej świecący na powierzchni. Wszystkie te czynniki wpływają znacząco na
wartość kaloryczną Pelletu, który w przypadku gorszej jakości zazwyczaj osiąga tylko 12 MJ/kg. Przy normalnym użytkowaniu oznacza to konieczność spalenia prawie dwukrotnie większej ilości opału niż w przypadku standardowego pelletu. Najprostszym testem na sprawdzenie jakości pelletu (popularnym zwłaszcza w Niemczech) jest wrzucenie granulatu do szklanki z wodą. Jeżeli Pellet jest wysokiej jakości zatonie od razu, jeżeli jakość jest słaba to większość granulatu (lub jego fragmenty) unosić się będą na powierzchni szklanki.

Wilgotność:
Standardowa wilgotność pelletu oferowanego na rynku zazwyczaj nie przekracza 10%. Wartościami średnimi dla różnych producentów jest 6 – 8% a najlepsi uzyskują nawet 4 – 5%. W tym przypadku tak niski rezultat możliwy jest zazwyczaj dzięki głównemu profilowi produkcji prowadzonej przez producenta który wysusza wióry już podczas pierwotnej produkcji innego produktu (np. specyficzny typ podłogi).

Ceny średniej sprzedaży, Potencjał rynku w Polsce lub dowolnym innym rynku, formy i kanały dystrybucji dostępnę są na zamówienie w wersji płatnej. Jeżeli zainteresował Cię temat naszej analizy zapraszamy do kontaktu!

Zdjęcie ze strony:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Pellets_hand.jpg
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.