Niezależnie od tego, czy prowadzisz restaurację, firmę cateringową, a może jesteś klientem, w każdym z przypadków należy zwrócić uwagę na rodzaj opakowań do dań na wynos. Jeśli dbamy o świeżość potraw i jakość obsługi, dlaczego nie mieć na uwadze pojemników, w których dostarczane i przechowywane są posiłki? W końcu na całość zamówienia składa się jednakowo danie oraz opakowanie, w którym je dostarczono. Nie powinniśmy tego rozdzielać, gdyż rodzaj pojemnika ma bezpośredni wpływ na posiłek zarówno zdrowotny, jak i estetyczny. Jeśli pojemniki do dań na wynos będą odpowiednie, mamy pewność, że zamówienie zostanie bezpiecznie i higienicznie dostarczone do klienta. Dlatego w gastronomii tak ważne są odpowiednie opakowania na wynos.
Większość opakowań jest przeznaczona do jednorazowego użytku, a więc niemal natychmiast są wyrzucane. Resztki żywności i pojemniki stanowią prawie połowę wszystkich stałych odpadów komunalnych. Tworzywa sztuczne to ponad 80% odpadów w samym środowisku morskim krajów Unii Europejskiej, gdzie odpady artykułów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych stanowią aż 50% całości.
Eko opakowania na wynos i ich zalety
Zastąpienie opakowań wykonanych ze szkodliwych tworzyw sztucznych produktami ekologicznymi jest ważne dla naszego zdrowia i środowiska. Najlepiej sprawdzą się biodegradowalne opakowania do dań na wynos oraz pojemniki i tacki do zgrzewu wykonane z PP i PET, które w 100% nadają się do recyklingu. Biorąc pod uwagę dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko tzw. dyrektywa Single-Use Plastics, branżę gastronomiczną czeka ogromna rewolucja. Co prawda, w Polsce wciąż czekamy na jej wejście w życie, jednak z pewnością w niedalekiej przyszłości to nastąpi. Jak wówczas sprostać wymaganiom nowych przepisów? Jak się okazuje, nie będzie to takie trudne. Już od dawna producenci opakowań na wynos przygotowują oferty, które sprostają wymaganiom rynku, a także zadowolą klienta końcowego. Przede wszystkim mając na względzie ochronę środowiska, warto postawić na opakowania, które wpisują się w ekotrendy. Takim przykładem są już wcześniej wspomniane opakowania wykonane z polipropylenu (PP) oraz politereftalanu (PET). W branży opakowań do żywności właściwości tych polimerów są znane i bardzo cenne. Co prawda nie są biodegradowalne, jednak oba w 100% nadają się do recyklingu. Do tego są trwałe, sztywne, nie przemakają, zachowują odpowiednią temperaturę dań, a także nie zmieniają smaku oraz wyglądu potraw. Idealnie sprawdzą się jako pojemniki do zgrzewu dla cateringów dietetycznych. Wśród ekologicznych pojemników na szczególną uwagę zasługują biodegradowalne opakowania me.Organic Diamond BLUE polskiego producenta pojemników i tacek do zgrzewu firmy Metro-Plast. Ich niewątpliwą przewaga, a zarazem dużą zaletą jest:
- ekologiczne tworzywo bezpieczne dla zdrowia oraz przyjazne dla środowiska,
- produkt najwyższej klasy wykonany z pulpy trzciny cukrowej, która jest źródłem energii odnawialnej,
- opakowania w 100% kompostowalne, a także biodegradowalne (po oddzieleniu laminatu, który nadaje się do recyklingu),
- możliwość mrożenia (-20 °C), podgrzewania w piekarniku (do 120°C), a także w kuchence mikrofalowej (750W do 3min, do 120°C),
- sztywny materiał odporny na wilgoć i tłuszcz,
- zachowują odpowiednią temperaturę dań,
- dzięki szczelnemu zgrzewowi danie nie wymiesza się z innymi potrawami i nie wyleje podczas transportu.
Do zgrzewania opakowań me.Organic Diamond BLUE w szczególności nadają się urządzenia Metro-Catering-System jak np. półautomatyczne maszyny M-C-S TSS125, TSS112, M-C-S TSS105, M-C-S TSS102, zgrzewarki ręczne T-REX S190 oraz folie do zgrzewu M-C-S PREMIUM COLD, SILVER, UNIMETRO. Jeśli serwujesz dania na wynos, a ekologia nie jest Ci obojętna, koniecznie sprawdź tę wyjątkową i przyjazną środowisku ofertę.